3/02/2017, 13:24

İş dünyasına İŞKUR destekli istihdam çağrısı

OBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu İŞKUR Hizmet Noktası Protokol Töreni’nde yaptığı konuşmada, devletin istihdam konusunda çok önemli destekleri yürürlüğe soktuğunu vurgulayarak, bütün şirketleri bu fırsattan yararlanmaya çağırdı.​

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında, Odalarda ve borsalarda kurulacak İŞKUR Hizmet Noktası Protokolü Ankara’da imzalandı. İmza törenine, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan ve 81 ilin İŞKUR il müdürleri katıldı.
 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu törenin açışında yaptığı konuşmaya geçmişten bu yana özel sektöre verdiği destektan dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’na teşekkür ederek başladı. Ülke olarak olağanüstü günlerden geçildiğine değinen Hisarcıklıoğlu, “Terör örgütleri ile mücadele ederken, 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimini bertaraf ettik. FETÖ kaynaklı darbe girişiminin sonrasında terör örgütleri ülkemize saldırmaya devam ettiler. Başaramadıklarını görünce daha da hırçınlaştılar, daha çok saldırdılar. Terör örgütlerini kullanarak saldıran odaklar şimdi de ülkemizi ekonomik kriz tuzağına düşürme telaşına girdiler. Geçmişten bu yana birçok stres testinden geçmiş Türkiye ekonomisini, zor duruma düşürmeye çalışıyorlar. Buradan çok açık söylüyorum. Ne yaparsanız yapın; başaramayacaksınız. Nasıl saldırırsanız saldırın, başarılı olamayacaksınız. Biz bir oldukça, el ele, omuz omuza verdikçe bizi yenemeyeceksiniz. Siz her saldırdığınızda; Türk iş dünyası olarak, ülkemizin geleceği için daha çok çalışmaya söz veriyoruz. İşçi kardeşlerimizle el ele, omuz omuza daha çok çalışıyoruz, daha çok üretiyoruz, daha çok ticaret yapıyoruz” ifadesini kullandı.

 

-Ekonomide somut adımlar zamanı

 

Ekonomiyi normalleştirme ve somut adımlar atma zamanının geldiğini söyleyen TOBB Başkanı, “Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve Türkiye ekonomisinin sağlamlığını hem insanımıza göstermek, hem de dünyaya tanıtmak, çok daha önemli hale geldi” dedi.

 

Bu kapsamda, ilk olarak faiz baskısı altında ezilen KOBİ’lere ucuz finansmanın önünü açtıklarını ve TOBB Nefes Kredisini başlattıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, yıllık yüzde 9,90 faiz oranı ile KOBİ’lerin finansman ihtiyacına nefes olduklarının altını çizdi.

 

Yine 2016’yı bitirmeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve İŞKUR ile birlikte “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği” başlattıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bu seferberlik, Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimidir. Bu zamana kadar sadece bir projede olan işbirliğimizi, işgücü piyasasının tamamını kapsama alacak şekilde genişlettik. 81 ildeki Oda-Borsalarımız ve İŞKUR İl Müdürlüklerimiz hızla birlikte çalışmaya başladılar. Nitelikli eleman ihtiyacındaki şirketlerimizle iş arayan kardeşlerimizi bir araya getirdiler. Oda-Borsalarımız İŞKUR il Müdürlüğü oldu, İŞKUR il müdürlükleri Oda-Borsalarımız oldu. İşgücü piyasası için el ele, omuz omuza çalışmaya başladı” dedi.

 

-İstihdam konusunda yeni bir atılım hamlesi

 

Şimdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlattıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, artık oda ve borsaların, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendireceğini ve tanıtacağını ifade etti. “Oda ve Borsalarımız İŞKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmeti işverenin ve işsizin ayağına götürmüş olacağız. Ankara’dan ve merkezden çare arama dönemi kapanacak, yerelden çözümler hız kazanacak” diyen Hisarcıklıoğlu, imzalayacakları protokolün bu konuya ilişkin olduğunu anlattı. TOBB Başkanı, “SGK İl Müdürlerimizden de bir ricam var. İş dünyasına, KOBİ’lerimize istihdam teşvikleri konusunda rehber olun. Yararlanabilecekleri halde yararlanmadıkları istihdam teşviklerinde onlara yol gösterin. Böylelikle bakanlığımızın tasarladığı politikalar amacına ulaşmış olsun, iş dünyasının yarasına merhem olsun” diye konuştu.

 

-İstihdam için 3 müjde

 

İş dünyası olarak istihdamdaki sıkıntıları hem Başbakana hem de Bakana ilettiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, hükümetin de iş dünyasından gelen sıkıntıları ve çözüm önerilerini hızla hayata geçirdiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bakın Başbakanımız 2 Aralık’taki EKK’da açıkladı. İstihdam için 3 müjde verdi. Aralık 2016 ve Ocak-Şubat 2017 aylarında ödenmesi gereken SGK primleri faizsiz olarak Ekim-Kasım-Aralık 2017’ye ötelenecek. Orta ve yüksek teknolojili sektörlerde yeni istihdam sağlayacak işverenlere bir yıl boyunca asgari ücretin yarısı, ikinci yılda ise yüzde 25'i kadar destek verilecek. Başta İşbaşı Eğitim Programı olmak üzere İŞKUR programları ile 500 bin kişi özel sektörde istihdam edilecek.

 

Şimdi iş dünyası olarak bizim üzerimize düşen nedir? Ülkemizin geleceğine daha çok yatırım yapmaktır. Burada tüm iş dünyasına sesleniyorum. Devletimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız İŞKUR ve SGK, özel sektöre bu kadar destek verirken, özel sektörün önünü açarken, biz de elimizi taşın altına koyalım. Ve buradan iş dünyasına, üyelerimize bir çağrı da bulunuyorum. ‘Türkiye’nin geleceğine sen de bir istihdam sağla’ diyorum. Bunu da imkânın ölçüsünde sağla. İmkânın kısıtlıysa 1 istihdam sağla, imkânın varsa 10 istihdam, 100 istihdam sağla.

 

İŞKUR işe alacağın kişinin maaşını ödüyor, sigortasını yapıyor. Sana hiçbir maliyeti yok. Gel; işsiz bir kardeşime istihdam sağla, ekmeğini paylaş onunla. Program sonunda bu kişiyi istihdam etmeye devam edersen, SGK işveren payını İŞKUR ödüyor yine. Yani İŞKUR, senin istihdam üzerindeki yükünü azaltıyor. Bakın babanın oğluna yapmayacağını İŞKUR, özel sektörümüze yapıyor. Bize de bundan yararlanmak düşer.

 

Şimdi üyelerimize, KOBİ’lerimize diyorum ki; hangi tür çalışana ihtiyacın varsa, gel üye olduğun Oda-Borsadaki İŞKUR Hizmet noktasına; ihtiyacını söyle. Gerisini merak etme. Biz ihtiyacın olan nitelikli elemanı bulup sana getireceğiz. Birazdan İŞKUR Genel Müdürümüz İŞKUR’un iş dünyasına yönelik hazırladığı tüm bu programları detaylıca anlatacak. Basın mensuplarından ricam, lütfen siz de bunları duyurun. Daha çok şirket, daha çok KOBİ bundan yararlansın.”

 

İnşallah istihdam dostu bu büyüme politikalarıyla Türkiye’yi daha parlak bir geleceğin beklediğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, dün Türkiye’ye yatırım yapanların kazandığını, bugün de, yarın da yine Türkiye’ye yatırım yapanların kazanacağını sözlerine ekledi.

 

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise konuşmasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim 2016'ya ait işsizlik oranına ilişkin, "Bunu en kısa zamanda bizim yüzde 10'ların altına indirememiş olmamız, hep birlikte bizim eksiğimiz veya kendimizi güvene almak düşüncemiz olur. Ülkenin dinamiklerini çok daha güçlü hale getiremezsek, kendimizi de güvene almış olamayız." değerlendirmesinde bulundu.

 

"Tehlikeli" ve "Çok Tehlikeli" sınıfta olan işlerde engelli istihdamında yaşanan zorlukların farkında olduklarını vurgulayan Müezzinoğlu, "Engelli çalıştırmada yaşanan zorlukları yeni projelerle farklı boyutlara taşımayı hedefliyoruz. Çünkü, 'Kanunu koyduk ne pahasına olursa olsun yapacaksınız, yoksa cezayı keseriz.' diyerek alacağımız mesafe çok sınırlı. Tekstilde yalnızca engellilerin çalıştığı fabrikaları ve üretim merkezlerini kurarak engelli istihdamının gerekli oranlarını yakalamalıyız." diye konuştu.

 

Müzezzinoğlu, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'nın ilk etkinliğini önceki hafta Konya'da yaptıklarını anımsatarak, bu kapsamda işçisinden işverenine, sendikasından sivil toplum kuruluşu temsilcisine kadar farklı kesimlerin görüş ve önerilerini dinlediklerini aktardı.

 

Söz konusu programın geçen hafta cuma günü 10 ilde daha yapıldığına işaret eden Bakan Müezzinoğlu, 81 ilin tamamında toplumun farklı kesimleriyle bir araya geleceklerini bildirdi.

 

- Yeni mezunun ücretinin yarısı devletten

 

Müezzinoğlu, işsizlikle mücadelede işverenlerin artı istihdamının büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, özellikle üniversiteden yeni mezun olanların istihdam edilmesi halinde bir yıl boyunca bu çalışanların ücretinin yüzde 50'sini destekleyeceklerini vurguladı.

 

Türkiye'de her yaştan 1 milyon 250 bin gencin istihdam beklediğini anlatan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

 

"Bugünkü rakamlara baktığımızda işsizlik oranında yine artış var. Oran yüzde 11,8 oldu. Bunu en kısa zamanda bizim yüzde 10'ların altına indirememiş olmamız, hep birlikte bizim eksiğimiz veya kendimizi güvene almak düşüncemiz olur. Ülkenin dinamiklerini çok daha güçlü hale getiremezsek kendimizi de güvene almış olamayız. O nedenle çok daha güçlü dinamikler için daha cesur, daha özgüvenli adımlar atmalıyız. TOBB Başkanımızın dediği gibi 'Bu millete inan ve güvenen mutlaka kazanır.' Bakın siyasette de millete inan hep kazandı, kazanmaya da devam ediyor ama millete inanmayan veya milletten korkan kaybediyor, kaybetmeye de devam ediyor. Bu millete daha çok güvenmek ve daha güçlü adımları atmak hem milli ve yerlidir hem de şehitlere borcumuzdur."

 

Üniversite mezunu gençlerin yaklaşık yüzde 30'unun iş aramadığına dikkati çeken Müezzinoğlu, "Bu grupla ilgili çalışma yapılması talimatını verdim. Neden istihdama girmek istemiyorlar, bunu araştıralım istedim. Bu gençler, bu milletin okulunda okudular ve bu milletin yarınlarına katkı sunabilecek birikim ve yaştalar. Onlardan istifade etmek bizim görevimiz. Bu davranışın sebebini bulup, gerekirse buna göre farklı projeler üretmeliyiz. Daha özgür, daha girişimci ve daha esnek projeler üretmeliyiz." dedi.

 

- "İŞKUR elinden geleni yapıyor"

 

İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan da işsizlik dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu, bu sorunun çözümünün toplumun her kesimin iş birliğiyle sağlanabileceğini kaydetti.

 

İmzalanan protokol ile istihdam artışını hedeflediklerine işaret eden Özkan, TOBB ile iş birliği kapsamında 252 noktada hizmeti vatandaşın ayağına götüreceklerini bildirdi.

 

İŞKUR'un iş ve meslek danışmalarıyla istihdamın artırılması için elinden geleni yaptığını belirten Özkan, işverenler başta olmak üzere, toplumun her kesiminin de elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

 

Konuşmaların ardından, "Oda ve Borsalarda İŞKUR Hizmet Noktası Kurulması Protokolü" Bakan Müezzinoğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalandı.

 

Protokolün imza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan ve ilgililer katıldı.

 


 


X